Vroeger, toen ik klein was, hadden we een buurvrouw met een moestuin. Als het seizoen daar was, bracht ze ons manden vol rabarber, waar mijn moeder moes van maakte. In mijn herinnering aten we hele zomers lang rabarbermoes. Op den duur verhuisde de buurvrouw en sindsdien heb ik nooit meer rabarber gegeten. Van de week liep ik over de markt en rook daar, zomaar ineens, de geur van rabarber. Ik besloot wat te kopen en ging op zoek naar een leuk recept, wat ik -toevallig- vond in het boek Zelfgeboerd. Ik paste het wat aan, omdat ik wat meer rabarber had dan noodzakelijk. Ik had nog nooit eerder jam gemaakt, maar het is erg makkelijk en heerlijk!
Voor een grote pot jam (formaat bruine bonen-pot, goed schoongemaakt en gesteriliseerd) gebruikte ik: 500 gram rabarber, 1 bakje frambozen, pak ‘geleisuiker speciaal‘, sap van een sinaasappel, wat vers geraspte gember.
Was de rabarberstengels en snijd de uiteinden eraf. Snijd de stengels in stukjes en en weeg ze samen met de frambozen. Neem nu de helft van dit gewicht in ‘geleisuiker speciaal’, of iets minder als je een minder zoete jam wilt. Kook de rabarberstukjes met het sinaasappelsap en wat vers geraspte gember op laag vuur tot de rabarber wat zachter is. (paar minuten) Doe dan de frambozen en suiker erbij. Breng aan de kook en laat op hoog vuur 2-4 minuten koken. Doe de (nu nog dunne) hete jam in schone jampotten en zet ze 10 minuten op hun kop, zodat ze vacuüm trekken. Bewaren in de koelkast.
When I was a little girl, our neighbor often brought us rhubarb from her vegetable garden. In my childhood memories we ate rhubarb all summer long. After a few years our neighbor moved, so all of the sudden the rhubarb-supply stopped. I can’t remember I ever ate it since then, until I was at the market last week, smelled it and all these memories popped up in my head. I decided to buy some, and found a recipe for rhubarb-raspberrie jam in this book. So easy, and delicious. Happy new week!
mmm… ja, ‘confituur’ (zoals we dat in Vlaanderen zeggen) maken is inderdaad veel makkelijker en minder werk dan je zou denken. Wat een prachtige foto’s weer en werkelijk het mooiste jampotje ooit!
Wat een geweldige foto’s… heb er meteen zin in. Gebruik je ook het truukje van een druppel op een koud bord om te zien of de jam niet te lopend meer is alvorens je het in de potten giet? Handig;-)
Hmmmmm heerlijk!
Lekker!
Hmmm lekker, zelfgemaakte confiture! Lijkt inderdaad minder moeilijk dan ik had gedacht… en ziet er prachtig uit!
Ook lekker rabarber met rozemarijn ….
hmmm, heerlijk! Ik heb overlaatst rabarber in mijn moestuintje gepland, maar het plantje is echt nog een klein dwergje! Dus ik zal nog een jaartje of twee rabarber in de winkel moeten kopen, maar ik kijk al uit naar de dag dat ik zelf mijn stengels kan oogsten
Zelf jam maken, ik doe het ieder jaar, maar dan van aardbeien. Een leuk en best simpel werkje, met fantastisch resultaat, ieder jaar weer :). En jouw foto’s, zo prachtig!
Oooh and rabarber crumble moet je volgende keer eens maken! Prachtig potje heb je gemaakt.
lekker, en zo’n mooie foto’s … die me over de brug halen om er zelf aan te beginnen …
maar eerst het leukste werk … een stofje zoeken en etiket maken 🙂
Ooh heerlijk (en prachtige foto’s)! Mijn vader maakt al jaren jam, allerlei fruitcombinaties…heerlijk! Ik ga het ook eens proberen 🙂
heb gisteren rabarberclafoutis gemaakt, ook wel de moeite…
Hmmm, ik dacht dat ik geen rabarberfan was maar bij het zien van deze prachtige foto’s voel ik de drang om het toch nog eens te proberen. Wat een prachtige foto’s!
Oooh, zo lekker. Ik at altijd rabarber met yoghurt of vanillevla. Heb het zelf ook nog nooit gekookt.
Morgen maar eens even naar de markt 😉
ohhh ik hou ook zo van rabarberjam, maak het zelf altijd met aardbeien, heeeeerlijk!!
🙂
Ik vind dat je het zo prachtig gefotografeerd hebt!
mmmmm rabarber! ook voor mij jeugd herinneringen…
rabarber – mijn ultieme zomer lekkernij
Wat een leuke kleurrijke post weer! Dat potje jam ziet er echt zo gezellig uit!
Heeeerlijk, rabarberrabarberrabarber! Ik maak er ook siroop van; fris, zacht en de limonade heeft een wonderschone lichtroze kleur. Super makkelijk: 750 gr in stukjes zacht koken met 100ml water, daarna al het sap uitdrukken door een fijne zeef, 750gr suiker in 750ml water oplossen op zacht vuur, scheutje citroensap erbij, rabarbersap erbij, laten afkoelen en bewaren in schone fles in de koelkast. Ook heel fijn over de aardbeien. Jum!