Wecycle

(English below)

We leggen definitief de laatste hand aan het woongedeelte van ons nieuwe huis. Schilder Wil heeft er een behoorlijke klus aan om de oude kozijnen aan de binnenkant op te knappen en fris in de lak te zetten. Het afgebikte muurtje mist enkele stenen, maar omdat we deze in oude stijl willen herstellen, wachten we tot een vakman tijd heeft om ons daarbij te komen helpen. Ondertussen kan ik naar hartelust los met de inrichting. Heerlijk, want wat heb ik hier lang op gewacht. Spullen die ik meer dan een jaar geleden in dozen heb gedaan mogen er eindelijk weer uit. Het voelt een beetje zoals het vroeger, toen ik een kind was, voelde als het Sinterklaas was.

Een van de leukste dingen van het inrichten van ons nieuwe huis, vind ik het ophangen en neerzetten van de verlichting. Ik heb een aantal bijzonder exemplaren in mijn lampencollectie. De gele McDonalds-M, het kampvuurlampje, onze landingsbaanlampen in de keuken, de roze Liefde-neon en de Light Forest wandlamp zijn een paar van mijn favorieten. Daarnaast ben ik gék op snoeperige art-deco lampjes die ik zoek op rommelmarkten en bij de kringloop en heb ik sinds afgelopen zomer een fascinatie voor okergele, antieke lampenkapjes. Casper zegt wel eens dat hij vindt dat ik zo een lampenmuseum kan beginnen. Ik vrees dat hij gelijk heeft.

Liefde neon

Wecycle, de stichting die zich richt op het verantwoord inzamelen en recyclen van e-waste in Nederland, vroeg me om in het kader van woonmaand oktober wat aandacht te besteden aan het inzamelen van lampen en armaturen. Omdat ik eerlijk moet bekennen dat ik hier zelf nog heel weinig van wist, leek me dat een goed idee. Hoe meer we immers weten over recyclen en inzamelen, des te groter de kans is dat we het gaan doen (zo werkt dat tenminste bij mij). Recycling is goed voor het milieu, het draagt bij aan het besparen van grondstoffen en zorgt voor minder CO2-uitstoot. Bijdragen aan een beter milieu betekent wat mij betreft niet per definitie het aanbrengen van grote, wereldschokkende veranderingen in je leefpatroon, het zijn juist kleine dingen zoals dit die een verschil kunnen maken. Wist je bijvoorbeeld dat je zowel afgedankte (Led)lampen als (kleinere) armaturen kunt inleveren bij de bouwmarkt, in woonwinkels en tuincentra? Daar vind je speciale inzamelbakken. Voor lampen staan deze inzamelbakken ook in praktisch elke supermarkt. Grote armaturen kunnen ingeleverd worden bij de milieustraat van je eigen gemeente. Haal vooraf altijd de lampen uit de armatuur. Als de armaturen nog bruikbaar zijn, kun je ze natuurlijk ook naar de kringloop brengen en er iemand anders blij mee maken (ik hou me aanbevolen als je nog armaturen hebt liggen met okergele, antieke glazen kapjes).

Al met al kost bijdragen aan het recyclen van lampen en armaturen weinig en levert het veel op. In 2017 zamelde Wecycle 107 miljoen kilo e-waste in en werd 345 miljoen kilo CO2-uitstoot vermeden. Daar werk ik graag aan mee.

McDonalds M

Ben je nou net als wij ook professioneel met interieur bezig, dan is het extra belangrijk je bewust te zijn van de recyclemogelijkheden van lampen en armaturen. Het verantwoord afvoeren van lampen armaturen tijdens verbouwingen of renovaties is bovendien belangrijk voor je MVO-beleid (maatschappelijk verantwoord ondernemen, iets waar wij met Zilverblauw -en ik hoop elke ondernemer- zoveel mogelijk naar streven). Als je zelf lampen of armaturen voor je projecten importeert ben je overigens verplicht je in te schrijven bij stichting LightRec, een stichting die ervoor zorgt dat TL-verlichting, Led-verlichting en andere energiezuinige verlichting niet in het milieu terecht komt maar wordt hergebruikt. Een goede zaak, lijkt mij.

Het klinkt misschien wat gek, maar als ik in onze mooie roze tv kamer zit en geniet van de reflectie van het bijna 100 jaar oude glas-in-lood op de muur, denk ik regelmatig na over hoe de wereld eruit zal zien over nóg eens 100 jaar. Toen dit huis gebouwd werd, was er nog geen verharde weg voor de deur. Het industriegebied verderop was nog weiland. Ik hoop zo dat het ons lukt om onze mooie wereld te bewaren voor de generaties na ons. Wij, de volwassenen van nu, zullen het verschil moeten maken. Ik ga mijn best doen!

reflectie glas-in-lood

I’m enjoying the styling of our living room to the fullest. If you follow along on Instagram, you’ve probably seen that we’ve painted our entire tv room pink, ceiling included. I love the reflection of the stained glass windows on our walls. Wecycle, a Dutch foundation for the recycling of bulbs and fixtures, asked me to pay some attention to the fact that in the Netherlands, every (broken) bulb and fixture can be collected and recycled. Perfect to me, since I love to use a variety of lamps and fixtures in our interior, and perfect for our environment since Wecycle already collected 345 million kilos of e-waste in 2017. That’s good news, I’d say. Wish you all a pleasant weekend!

We maakten dit bericht in samenwerking met Wecyle, een stichting zonder winstoogmerk die in Nederland de inzameling en recycling van e-waste regelt.

, , ,

4 Responses to Wecycle

  1. Dionne 19 oktober 2018 at 19:30 #

    Ik vind jouw stijl zo zo zo mooi! 😀

  2. Saskia 20 oktober 2018 at 18:27 #

    Mooi geschreven! Het interieur groeit opnieuw uit tot wonderbaarlijk mooi!
    Wat ik wel altijd vreemd vind, als wij binnen Europa op reis gaan, dan gaat elk land helemaal anders om met recycleren. Heel moeilijk als toerist en zo goed als altijd weinig duidelijk …

  3. Iris 21 oktober 2018 at 22:21 #

    Dat vind ik ook Saskia! Altijd wennen (en soms geef ik het op, moet ik toegeven). Het is zelfs in Nederland in gemeenten verschillend hè? Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik, terwijl ik er best mee bezig ben, niets wist over het recyclen van lampen. Die deed ik altijd bij het restafval. Zo leer je nog eens wat. 😉

  4. Gertrud Prins 22 oktober 2018 at 12:28 #

    Helemaal eens Anki, en zoals voor bijna alles geldt.. een beter milieu (maar telt het niet voor alles) begint bij je zelf! Wij dragen daar zeker ons steentje (of dikke kei!) aan mee. En oh, wat houd ik toch van jullie inrichting en zeker van jouw lampenliefde! X Gertrud.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.